رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی از ایجاد مرکز تحقیقات هنر و سلامت به منظور طراحی راه حل های مختلف تحقیقاتی کاربرد هنر در سلامت خبر داد.
دکتر علیرضا زالی شب گذشته در نخستین هم اندیشی هنر و سلامت در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی افزود: مرکز تحقیقات هنر و سلامت حلقه مفقوده میان تحقیقاتی است که می تواند این موضوعات را در بر گیرد.
وی با اشاره به بازخوانی دوباره تاریخ پزشکی و تأثیراتی که هنرهایی از جمله موسیقی و نمایش در درمان بیماران در زمان باستان داشته است، گفت: تا پیش از هزاره سوم میلادی شعار سازمان بهداشت جهانی سلامت برای همه بود اما این شعار به همه برای سلامت تغییر یافته است که می تواند به بسیج منابع مختلف برای سلامت جامعه منجر شود.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به تعریف جامع سلامت یادآور شد: سلامت تنها فقدان بیماری نیست بلکه یک فرد سالم باید از نظر اجتماعی، فیزیکی، جسمی و روحی نیز سالم باشد.
وی با اشاره به وجود پروتکل های درمانی منبعث از هنرهایی مانند موسیقی، نمایش، سینما، نقاشی برای درمان بیماران صعب العلاج گفت: هنردرمانی یک نوع پروتکل درمانی است که از ۷ دهه پیش در دنیا رواج زیادی یافته است اما این موضوع در دوران ایران قدیم از سابقه زیادی برخوردار بوده است و حتی فارابی به عنوان یک حکیم از موسیقی برای درمان بیماران استفاده می کرده است.
دکتر زالی از موسیقی درمانی در درمان اختلال پرشی در تکلم و گفتار و سایکودرام در درمانهای شناختی به عنوان این روشها نام برد و افزود: ارتباط مغز با غدد درون ریز بدن کاملاً آهنگین است و اثربخشی هنر درمانی در بیمارهایی مانند آلزایمر و پارکینسون نیز تا حدی زیادی از سوی دانشمندان کشف شده است.
وی گفت: با ایجاد مرکز تحقیقاتی هنر و سلامت که به عنوان تنها مرکز در این زمینه در خاورمیانه محسوب خواهد شد می توان تحقیقات مبتنی بر شواهدی را در زمینه هنردرمانی ارائه داد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به جمع بندی نظریات هنرمندان عرصه های مختلف از جمله موسیقی، سینما، تئاتر و … یادآور شد: با توجه به پیشنهاد برخی از این هنرمندان، در مرحله اول کارگاههای تخصصی ایجاد خواهد شد و در مراحل بعدی پروتکلهای تحقیقاتی با کمک دست اندرکاران هنرمند هر عرصه و محققان مربوطه در دانشگاه تهیه می شود.
نخستین هم اندیشی هنر و سلامت شب گذشته در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با حضور هنرمندانی از جمله لوریس چکناواریان، جمشید مشایخی، ژاله علو، ایرج راد، داوود گنجه ای، داریوش پیرنیاکان، هوشنگ ظریف، کیانوش عیاری، دکتر حسن عشایری، جواد طوسی، اکبر عالمی، چیستا یثربی، علی رفیعی، محمد سریر، شهریار کهن زاد، فرهاد فخرالدینی، علی نصیریان، عزت الله انتظامی، محمدرضا اصلانی، محمدرضا خاکی، کامبیز روشن روان، شاهین فرهت، فردین خلعت بری و مدیر امور پژوهشی و رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در این دانشگاه برگزار شد.