Skip to content

اخبار فرزان: انتشار کتاب مبانی نگارش علمی تالیف گروه نگارش علمی مؤسسه فرزان

بسم الله الرحمن الرحیم
“ن والقلم و ما یسطرون”
 

Principles of Sc ientific Writing
روز  هجران و  شب  فُرقت  یار آخر  شد                  زدم این فال و گذشت اختر و کار آخر شد
آن همه نـاز و تنعّم کـه خزان می فرمود                  عـاقبت   در   قـدم   باد   بهـار  اخـر  شد
حافظ
خداوند خالق یکتا را به عدد اسماء الحسنی شاکریم که ما را توفیق داد بدینوسیله، قطره دانشی را که از پیش عطا کرده بود، به دریای بیکران ذهن و اندیشه خلائقش، محققان و دانش پژوهان ایران زمین،  ملحق سازیم.

سرانجام پس از ماه ها تلاش بی وقفه و پر شور، کتاب مبانی نگارش علمی (Principles of Scientific Writing) به همت پژوهشگران و کارشناسان مؤسسه توسعه دانش، پژوهش و فن آوری فرزان به زیور طبع آراسته گردید. این کتاب حقیقتاً مجموعه ای کم نظیر و جامع است که موضوع نگارش علمی را از ابعاد گوناگون مورد بررسی و تحلیل قرار داده است. نویسندگان کتاب با بهره گیری از جدیدترین منابع و مراجع موجود در دنیا با محوریت نگارش علمی و پیوند دادن آن با تجربیات خود و بومی ساختن مطالب، به شرح و تفسیر راهکارهای نگارش علمی پرداخته اند. مطالب کتاب، با هدف آموزش، به گونه ای تظیم شده است که خواننده  را قادر می سازد پس از فراگیری محتوای هر فصل، عملاً دست به کار شده و به نگارش همان بخش از مقاله خود بپردازد.

موضوعات مندرج در کتاب مبانی نگارش علمی در قالب ۶ بخش تنظیم گردیده است:
در بخش اول، خوانندگان با اهمیت  نگارش علمی و جایگاه والای این مهارت در گسترش علم و نیز موقعیت علمی ایران در جهان امروز آشنا می شوند.
در بخش دوم که شامل ۱۰ فصل می باشد، خوانندگان نحوه نگارش اجزای مختلف یک مقاله پژوهشی اصیل (original article) را فرا می گیرند. تمامی اجزای یک مقاله پژوهشی، از عنوان تا مراجع در فصول جداگانه به تفصیل شرح داده شده است. ارائه مثال های متعدد در این بخش راهگشای درک مفاهیم و کاربرد عملی مطالب آن خواهد بود.
با توجه به اینکه مقالات علمی در حیطه زیست پزشکی صرفاً به مقالات پژوهشی اصیل محدود نمی گردند، لذا در بخش سوم کتاب به بررسی سایر انواع مقالات (مرور سیستماتیک، گزارش مورد، نامه به  سردبیر و …) پرداخته ایم.
در بخش چهارم و به ویژه فصل ۱۵ که از فصول منحصر به فرد کتاب حاضر محسوب می شود، به معرفی مجلات ایرانی و بین المللی، نحوه انتخاب مجله و سایر مسائل مربوط به این حوزه پرداخته شده و تجربیات ارزشمند پژوهشگران مؤسسه فرزان در زمینه انتشار مقالات بین المللی طی سه سال اخیر در معرض دید خوانندگان قرار گرفته است.
جستجو و مدیریت منابع اطلاعاتی عنوان بخش پنجم از کتاب نگارش علمی است که در آن به معرفی منابع اطلاعاتی (Medline) و جستجو در آنه?� اشاره شده و نرم افزارهای مدیریتی در این حیطه معرفی و توانمندی آنها مورد مقایسه قرار گرفته است.
بخش پایانی کتاب به سه موضوع مهم در نگارش علمی (مهارتهای نگارشی، آمار و اخلاق) اختصاص یافته است. به جرأت می توان گفت توجه ویژه به رعایت و بکارگیری نکاتی که در این فصول مورد بحث قرار گرفته است، از کلید های موفقیت در چاپ مقاله در مجلات معتبر بین المللی محسوب می شود.
بخش ضمائم کتاب که ما حصل یک تجزیه و تحلیل آماری دقیق بر روی مقالات ایرانی نمایه شده در پایگاه اطلاعاتی  Pubmed می باشد، می‌تواند محققین کشور را در مسیر انتخاب صحیح مجله یاری رساند. چک لیست ارزشیابی مقاله پیش از ارسال که در ضمیمه ۲ ارائه شده است به عنوان یک سوپاپ اطمینان به نویسندگان کمک می کند تا در کوتاه ترین زمان، مقاله خود را با استانداردهای موجود تطبیق دهند و در صورت مشاهده هرگونه کاستی، به رفع آن اقدام نمایند.
در تهیه بخشهای مختلف این اثر، بیش از ۱۴۰ مرجع که عمدتاً از مقالات و انتشارات معتبر در زمینه نگارش علمی می باشند استفاده شده که فهرست آنها به تفکیک ۲۱ فصل در انتهای کتاب ارائه شده است.
نهایتاً، بخش واژه یاب کتاب خواننده  را قادر می سازد تا به سرعت موضوع مورد نظر خود را در کل کتاب جستجو کند و آن را بیابد.
مدیریت این پروژه ارزشمند را آقای دکتر احسان حامدی‌سرشت مدیر و مدرس کارگاه‌های تدوین کتابهای آموزشی (Text book) و برنده جایزه کتاب سال برای تألیف کتب پزشکی و همچنین مدرس مباحث نگارش علمی (Scientific Writing) در دوره هرم تربیت پژوهشگر در علوم پزشکی به عهده داشته‌اند.
این مهم با همکاری خانم دکتر افسانه شیرانی مؤلف دو کتاب در حوزه بیولوژی و پزشکی و نویسنده چند مقاله پژوهشی بین‌المللی و مدرس مباحث نگارش علمی در دوره هرم تربیت پژوهشگر و همچنین آقای دکتر غلامرضا حبیبی طراح و مدرس کارگاه تدوین کتابهای آموزشی و برنده ۵ جایزه کتاب سال در زمینه تألیف کتابهای پزشکی از جشنواره‌ها و نویسنده چند مقاله پژوهشی بین‌المللی و طراح و مدرس دوره هرم تربیت پژوهشگر در علوم پزشکی صورت پذیرفته است. هر سه تن، از مدیران گروه نگارش علمی مؤسسه توسعه دانش، پژوهش و فن‌آوری فرزان (SWT) هستند که از سال ۱۳۸۳ تا کنون به صدها تن از پژوهشگران در اقصا نقاط کشورمان مشاوره ارائه کرده است. پژوهشگر برجسته کشورمان آقای دکتر شاهین آخوندزاده مدرس کارگاههای نگارش علمی در داخل و خارج از کشور و نویسنده دهها مقاله پژوهشی در مجلات معتبر بین‌المللی بر روند تألیف کتاب نظارت داشته‌اند.
امید است با استعانت از الطاف بی پایان رحمت الهی، کتاب مبانی نگارش علمی در راه اعتلای دانش و تمدن عظیم ایرانی- اسلامی که هر یک از ما با مسئولیتی سنگین پاسدار آن هستیم اثر گذار باشد و مورد استفاده علاقمندان و دانش پژوهان قرار گیرد؛ تا چه قبول افتد و چه در نظر آید.
حمد وسپاس ایزد منان را که به حول و قوه او توفیق خدمت به میزان بضاعت در این سیر حاصل شد.

گروه نگارش علمی مؤسسه توسعه دانش، پژوهش و فن آوری فرزان
کتاب مبانی نگارش علمی (Principles of Scientific Writing) به همت گروه نگارش علمی مؤسسه توسعه دانش، پژوهش و فن آوری فرزان به چاپ رسید.
علاقمندان می توانند برای دریافت کتاب به آدرس مؤسسه: میدان توحید، ابتدای خیابان ستارخان، بن بست شهید صیامی، پلاک ۵۱، طبقه همکف، زنگ دوم مراجعه نمایند.
برای دریافت پستی کتاب می توانید با ارسال فیش واریز شده شامل مبلغ کتاب بعلاوه هزینه ارسال به  بانک ملی حساب سیبا به شماره ۰۱۰۲۲۸۹۵۴۸۰۰۶ بنام آقای دکتر غلامرضا حبیبی اقدام فرمایید.
درخواست کتاب با تعداد بیش از ۱۰ جلد متناسب با تعداد مشمول تخفیفهای ویژه‌ای خواهد بود.

خبرهای تصویری

جدیدترین خبرها