تازه ترین رتبه بندی دانشگاههای جهان در حالی اعلام شد که صدرنشینی دانشگاه هاروارد برای پنجمین سال متوالی، قرار گرفتن نام ۱۳ دانشگاه از ۵ کشور شرق آسیا به نماینگی از بزرگترین قاره جهان در بین ۱۰۰ رتبه نخست و جهش ۵۴ پله ای دانشگاه تهران و رسیدن به رتبه ۴۸۵ از نکات جالب توجه آن است.
به گزارش خبرگزاری مهر، بررسی آماری ۱۰۰ دانشگاه و مؤسسه آموزش عالی اول این رتبه بندی نشان می دهد که این دانشگاهها تنها به ۲۰ کشور جهان تعلق دارند. این رتبه بندی نشان می دهند کشورهای آمریکای شمالی از جمله آمریکا و کانادا ۴۲ دانشگاه از ۱۰۰ دانشگاه برتر دنیا را به خود اختصاص داده اند.
همچنین کشورهای اروپایی و منطقه آسیا-پاسفیک به ترتیب ۳۶ و ۲۲ دانشگاه از کل ۱۰۰ دانشگاه برتر دنیا را از آن خود کرده اند.
نکته جالب توجه دیگر این است که از ۱۵ دانشگاه و مؤسسه آموزش عالی برتر دنیا ۱۱ دانشگاه و مرکز متعلق به آمریکا بوده و ۴ مورد دیگر از آن انگلیس هستند.
همچنین دانشگاه توکیو که در سال ۲۰۰۷ رتبه ۱۷ برترین دانشگاههای جهان را به خود اختصاص داده بود امسال و با دو پله نزول رتبه ۱۹ را از آن خود کرده است. با این حال این دانشگاه برترین دانشگاه آسیایی نیز شناخته شده است.
از نگاهی دیگر مشخص می شود که در میان ۱۰۰ دانشگاه و مؤسسه آموزش عالی اول دنیا ۱۳ دانشگاه و مرکز به کشورهای آسیایی کره جنوبی، ژاپن، سنگاپور، هنگ کنگ و چین تعلق دارند. در این میان ژاپن با ۴ دانشگاه، هنگ کنگ با ۳ دانشگاه، چین، کره جنوبی و سنگاپور نیز هر یک با دو دانشگاه در میان ۲۰ کشور دارای ۱۰۰ دانشگاه برتر دنیا می درخشند.
همچنین انستیتو فناوری فدرال سوئیس که در سال ۲۰۰۷ حائز رتبه ۴۲ شده بود امسال با جهشی خیره کننده به رتبه ۲۴ فهرست رسیده است.
از فرانسه نیز تنها ۲ دانشگاه و مرکز در میان ۱۰۰ دانشگاه و مرکز آموزش عالی برتر جهان قرار دارند که هر دو با چند پله سقوط نسبت به رتبه بندی سال ۲۰۰۷ در رتبه های ۲۸ و ۳۴ قرار دارند.
از دیگر نکات جالب توجه این فهرست که البته تاحدودی قابل پیش بینی نیز بوده است، عدم وجود هیچ نامی از دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی کشورهای اروپای شرقی و آفریقایی در میان ۱۰۰ دانشگاه و مرکز آموزش عالی دنیاست.
همچنین در میان دانشگاههای آمریکایی فهرست ۱۰۰ دانشگاه و مؤسسه آموزش عالی نخست، دانشگاه پرینستون با ۶ پله سقوط از رتبه ۶ به ۱۲ نزول کرده که با توجه به بالانشین بودن این دانشگاه به شدت قابل بحث و بررسی است. از سوی دیگر دانشگاه مینسوتای این کشور از رتبه ۱۴۲ به ۸۷ و دانشگاه واشنگتن در سنت لوئیس از رتبه ۱۶۱ به ۶۰ ارتقا یافته و خود را به جمع دانشگاههای با رتبه دو رقمی راسنده است.
دانشگاه تهران (تهران و علوم پزشکی تهران) نیز در جدیدترین رده بندی دانشگاههای دنیا با ارتقاء جایگاه علمی در میان ۵۰۰ دانشگاه برتر دنیا قرار گرفت. دانشگاه تهران بر اساس این رده بندی چهارصد و هشتاد و پنجمین دانشگاه برتر دنیا است.